FURJONOVA ZVIEZDA

Tradicijski napjevi Florijana Andrašeca u obradama suvremenih skladatelja

Ovaj stručno osmišljen projekt za cilj ima promovirati zborsku glazbu, dičiti vrsne skladatelje, međimursku narodnu baštinu, kulturno nasljedstvo poznatog pučkog pjesnika i glazbenika Florijana Andrašeca, te buditi opći interes za kulturu i pridonijeti kulturnome razvitku Međimurske županije i Republike Hrvatske. “Kako je Međimurje nakon prestanka turskih ratova, s epizodom četrdesetosmaških borbi, živjelo kao svojevrsna agrarna ekumena s vrlo intenzivnim vlastitim unutrašnjim književnim i opće-umjetničkim životom, izrodilo je veliki opus pučke i usmene književnosti koji je na svojevrstan način ukrašen i obogaćen karakterističnim melodijama u specifičnom glazbenom izričaju Međimurskog kraja“. Među najznačajnijim pučkim književnicima i glazbenicima istaknulo se ime Florijan Andrašec (1888.1962.). Rodom iz Dekanovca, tijekom svog životnog vijeka usko je surađivao s poznatim hrvatskim glazbenicima kao što su Vinko Žganec, Miroslav Vuk-Croata, Krsto Odak i dr., stvarao je i sakupljao melodije, napjeve i različite vrste književno vrijednih tekstova. Andrašec tako ima veliki značaj na području svog rodnog mjesta Dekanovca, Međimurske županije kao i Republike Hrvatske u kontekstu pučke tradicijske kulture.

Projekt je prihvaćen od matične i šire zajednice te se ostvaruje suradnjom Općine Dekanovec, Međimurske županije, Ministarstva kulture RH, Instituta “Ars musica“ te zborova i skladatelja koji svim darom doprinose njegovoj realiziciji. Na taj naćin pridonjet će se izgradnji lokalnog, regionalnog i narodnog identiteta, jačem buđenju zanimanja za tradicijsku i suvremenu glazbenu kulturu, omogućiti skladateljima i obrađivačima narodnih melodija da u svoj suvremeni glazbeni izričaj utkaju tradicijski poznate napjeve Florijana Andrašeca. Samim time, hrvatska glazbena riznica obogatit će se kvalitetnim skladbama koje će biti dostupne svim hrvatskim zborovima i ansamblima. Nakon prikupljanja dovoljnog broja skladbi organizirat će se koncerti u određenim vremenskim razmacima na kojima će skladbe prema izvornim Andrašecovim napjevima biti izvedene prvi put. Projekt će se zaokružiti nosačem zvuka te notnom zbirkom svih partitura praizvedenih skladbi.

Projekt je javno započeo 2016. godine koncertom Komornog zbora “Ivan Filipović“ iz Zagreba. Tijekom koncerta praizvedena je skladba “Što se ono dogodi“ suvremenog duhovnog skladatelja Blaženka Juračića, skladana prema riječima i napjevu Florijana Andrašeca.

Idejni začetnik i autor projekta je magistar glazbe Nikola Sebastian Jambrošić.