Hrvatsko pjevačko društvo  „Bijaćka vila“ – Kaštela

Florijan Andrašec, kantor
21/12/2018
Andro Čalo
Andro Čalo
06/11/2019

Hrvatsko pjevačko društvo  „Bijaćka vila“ – Kaštela utemeljeno je 1903. godine u Kaštel Novome kao muški pjevačko – tamburaški zbor pod ravnanjem mjesnog kapelnika Ivana Berketa. Uspješno je djelovalo do 1925. g., kada mu je zbog isticanja hrvatskih nacionalnih obilježja zabranjen rad, ali su se njegovi pjevači uključili u nekoliko donjokaštelanskih zborova čime je tradicija nastavljena unatoč nestanku imena. HPD „Bijaćka vila“ – Kaštela je obnovljeno u listopadu 1990. godine kao mješoviti pjevački zbor na čelu s voditeljem prof. Vladanom Vuletinom, pod čijim je ravnanjem ostvarilo preko 250 koncerata u domovini i inozemstvu te izdalo dva nosača zvuka (oba su bila u nominaciji za Hrvatsku diskografsku nagradu Porin). HPD „Bijaćka vila“ je dobitnik dvije godišnje nagrada grada Kaštela.

Od 2012. do 2014. godine zbor vodi sopranistica Antonija Teskera pod čijim vodstvom sudjeluje u HRT-ovom showu „Do posljednjeg zbora“, a na Danima duhovne glazbe CRO PATRIA 2013. zbor osvaja brončanu plaketu u kategoriji novih skladbi.

U svibnju 2017.  zbor je sudjelovao na međunarodnom natjecanju zborova „Aurora cantat“ (Karlovac) i osvojio dvije srebrne plakete u različitim kategorijama klasične zborske glazbe (mješoviti zbor, ženski zbor).

Pored redovite glazbene djelatnosti, ovaj zbor odlikuje se i dodatnim aktivnostima koje su od iznimnog značaja za širu društveno – kulturnu javnost. Tako je od 2018. HPD „Bijaćka vila“  suorganizator i domaćin Hrvatskom saboru kulture u organizaciji regionalne smotre zborova Dalmacije, pod nazivom „Canta Dalmatia“, a u veljači 2019. unutar Društva osnovan je  Gradski dječji zbor „Kaštelanski tići“ koji okuplja 35 malih pjevača iz svih sedam Kaštela.

Također, i u umjetničkom pogledu zbor je sklon posebnim projektima, tj. tematski jasnim koncepcijama što je primjećeno i od strane stručne javnosti te  okarakterizirano kao vrijedan doprinos očuvanju i promicanju nacionalne glazbene baštine ( revitalizacija opusa zaboravljenog hrvatskog skladatelja fra Bernardina Sokola, izvedba „Slavonske mise“ Anđelka Igreca u originalnoj postavi).

HPD „Bijaćka vila“  izvodi širok spektar repertoara, od gregorijanskih napjeva sve do autora 20./21. stoljeća, njegujući poseban afinitet

Comments are closed.